Kapusta włoska z borówkami do słoików na zimę

Trwa sezon na kapustę i borówki.. więc po raz kolejny postanowiłam je połączyć ze sobą i zamknąć szczelnie w słoikach (pamiętacie przepis na kapustę czerwoną z borówkami?)
Tym razem jednak zdecydowałam się na kapustę włoską, która ma lekko ostrzejszy i gorzkawy posmak. Efekt również pyszny! 




Składniki:

1 kg kapusty włoskiej
30 dag borówek
1/3 szklanki octu
3 łyżki soli
3 łyżki cukru
pieprz ziarnisty
imbir mielony do smaku
olej

Wykonanie:

Kapustę oczyścić, poszatkować, przelać na sicie wrzątkiem. Następnie borówki połączyć z kapustą. Ocet zagotować z 1 szklanką wody, solą, cukrem i przyprawami do smaku. Kapustę przełożyć do wyparzonych słoików, dopełnić zalewą, wlać do każdego słoika po 1 łyżce oleju, szczelnie zamknąć. Pasteryzować przez 25 minut.

Tradycyjna Kuchnia