Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem

Jestem wielką fanką zapiekanek ziemniaczanych:) Dziś w towarzystwie pysznego kalafiora.



Składniki:


1 kg ziemniaków
1 kalafior
4 jajka
200 ml śmietany kremówki
5 dag żółtego sera
15 dag szynki gotowanej
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do formy
natka pietruszki

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać i pokroić w grube plastry. Kalafior oczyścić i ugotować w osolonej wodzie przez 15 minut. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, po środku ułożyć odsączony kalafior a w koło plastry ziemniaków. Jajka zmiksować z  startym serem, śmietaną i przyprawami do smaku. Zalać zapiekankę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Bezpośrednio przed podaniem, posypać pokrojoną w kostkę szynką i posiekaną natką pietruszki.


Tradycyjna Kuchnia