Torcik ciasteczkowy z orzechami na zimno

Przepis znaleziony w starej książce kucharskiej.




Składniki (tortownica 24 cm):

0,5 kg kruchych herbatników Petit Beurre
1/2 szklanka konfitury (dowolny smak)
1/4 szklanki mleka
17 dag masła
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki
1/2 cukru waniliowego
10 dag orzechów włoskich

Wykonanie:

Herbatniki pokruszyć, odsypać ½ szklanki. Do pozostałych herbatników dodać konfiturę, wymieszać i uformować kuleczki. Obtaczać w odłożonych pokruszonych herbatnikach  i podsuszyć w ciepłym piekarniku. W miedzy czasie zagotować mleko i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, mąką i połączyć z mlekiem i raz jeszcze zagotować. Ostudzić ponownie. Masło utrzeć z kremem , dodając powoli po jednej łyżce. Na koniec dodać cukier waniliowy i jeszcze chwilę ucierać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód ułożyć wcześniej przygotowane kulki, zalać gotowym kremem. Wierzch posypać posiekanymi orzechami, schłodzić w lodówce.

Tradycyjna Kuchnia