Tradycyjne kotlety de volaille "devolay"

Kotlet de volaille (nazywany “dewolajem“) to roztÅ‚uczona pierÅ› z kurczaka zrolowana z masÅ‚em, panierowana i smażona na oleju. Choć nazwa sugeruje pochodzenie z kuchni francuskiej, kotlety de volaille na dobre zagoÅ›ciÅ‚y w kuchni polskiej, a ich rodowodu należy raczej doszukiwać siÄ™ w Chicken Kiev, których z kolei nie wymyÅ›lono w Kijowie, a w Moskwie. (źródÅ‚o http://katalog-wiedzy.pl)




Składniki:

1,2 kg filetów z kurczaka
20 dag masła
3 jaja
bułka tarta

Wykonanie:

Filety z kurczaka rozbić tłuczkiem umoczonym w zimnej wodzie na płaty około 3 mm grubości. Następnie ułożyć rozbite filety na tatce, po środku ułożyć wałeczki masła, po czym zawinąć brzegi tak aby zachodziły jeden na drugi. Uformować kotlety, umoczyć w rozbitym jajku, a następnie obtaczać w tartej bułce.

 

Kotlety należy przyrządzić bardzo starannie, aby nie wypłynęło ze środka masło, które stopi się podczas smażenia.



Smażyć kotlety w dużej ilości tłuszczu, aż się dobrze przyrumienią.

Tradycyjna Kuchnia

3 komentarze: