Kapusta postna na soku z buraków- potrawa wigilijna

Kapusta oznaczała siłę, która miała za zadanie ochronę biesiadników przed wszelkiego rodzaju chorobami. Buraki natomiast symbolizowały długowieczność, dobre zdrowie, a także nieprzemijającą urodę.





Składniki:

80 dag kapusty białej
¼ litra soku z buraków ćwikłowych
2 łyżki masła
½ szklanki suszonych grzybów
1 łyżka mąki
Sól do smaku
Cukier do smaku
Pieprz do smaku
125 ml kwaśnej śmietany

Wykonanie;

Kapustę drobno posiekać, umyć i zalać w garnku sokiem z buraków. Posolić do smaku i gotować pół godziny. Następnie suszone grzyby drobno pokruszyć i dodać do kapusty wraz ze śmietaną, masłem i cukrem do smaku. Wymieszać dokładnie i dusić na wolnym ogniu przez godzinę. Na koniec gotowania doprawić świeżo mielonym pieprzem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz