Kiełbasa w słoiku pasteryzowana

Tak przygotowana kiełbasa przywołuje moje wspomnienia z dzieciństwa. U babci, gdy dzielono mięso zawsze część pasteryzowano w słoikach. Ja poszłam troszkę na łatwiznę, bo pasteryzuje już gotową kiełbaskę, ale  mimo to efekt jest pyszny! Tak przygotowana wspaniale nadaje się do żurku, a marynatę wykorzystać jako baza pod sos lub żurek.  



Składniki:


1 kg białej kiełbasy

Przyprawy na jeden słoik:

1 listek laurowy
2 ziarenka pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
1 ząbek czosnku

Wykonanie:

Kiełbasę obgotować przez 10 minut, wyjąć z garnka, pociąć w słupki. Przełożyć do wyparzonych słoików, zalać wywaremm w którym się gotowała, dodać przyprawy, szczelnie zakręcić. Pasteryzować  80 minut i po 24 godzinach ponownie pasteryzować przez 80 minut. Słoiki wyjąć, wystudzić i przenieść do lodówki (można ją przechowywać przez okres około 1 miesiąca)

Tradycyjna Kuchnia