Tiramisu w pucharkach- ocknij się :)

Tiramisu to najpopularniejszy deser spożywany we Włoszech. "Tirarsi sù" po włosku oznacza – ocknij się, przebudź się, ale również poderwij mnie. Nic dziwnego w tej nazwie, ponieważ deser ten podaje się zazwyczaj bardzo mocno schłodzony, zazwyczaj w towarzystwie kawy espresso- szczególnie w upalne dni.



Składniki:

100 gram petit beurre
250 gram serka mascarpone
100 gram śmietany 30%
50 gram cukru pudru
½ szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
25 ml wódki
Wiórki czekoladowe (najlepiej zmrożone)

Wykonanie:

Zaparzyć kawę i dodać do niej alkohol. Następnie połączyć z pokruszonymi ciasteczkami petit beurre. W między czasie ubić śmietankę z cukrem pudrem, dodać do serka mascarpone i dokładnie wymieszać. Przekładać na przemian warstwami skruszone, namoczone ciastka oraz połączone serki. Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi. Gotowy deser odstawić do lodówki na około 3 godziny.

Tradycyjna Kuchnia