Szarlotka na biszkopcie pod leśną kołderką

Były ostatnio jabłka na szarlotkę do słoików więc i musi być szarlotka :) Pyszna, prosta - przykryta leśną piankową kołderką. Smacznego!



Składniki biszkoptu:

5 jajek
½ szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu

Składniki marmoladki jabłkowej:

1 kg jabłek
2 łyżki octu
1 szklanka cukru
2 galaretki cytrynowe

Składniki na piankę:

2 galaretki z owoców leśnych
2 opakowania śmietany śnieżki
Borówki lub jeżyny

Wykonanie marmoladki:
Jabłka kroimy w grubą kostkę, skrapiamy octem i odstawiamy na parę godzin. Następnie wkładamy do rondla, wsypujemy cukier i smażymy na wolnym ogniu około godziny cały czas mieszając. W między czasie pieczemy biszkopt. Przed końcem pieczenia wsypujemy do jabłek galaretki, mieszamy i wykładamy na upieczone ciasto. POLECAM OCZYWIŚCIE WYŻEJ PREZENTOWANY PRZEPIS NA JABŁKA NA SZARLOTKĘ DO SŁOIKÓW

Wykonanie biszkoptu:
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Żółtka mieszamy octem, proszkiem i dodajemy do ubitej piany. Następnie wsypujemy mąkę, mieszamy delikatnie, wykładamy na blachę i pieczemy około pół godziny w temperaturze 180 stopni.

Wykonanie pianki owocowej:
Galaretki rozpuszczamy w ½ l gorącej wody i studzimy. Śnieżki ubijamy na mleku według opisu na opakowaniu i łączymy z tężejącą galaretką. Nakładamy na marmoladę jabłkową i posypujemy owocami leśnym.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz