Jabłka na szarlotkę

Szarlotka to chyba jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Wbrew pozorom nie jest trudna w wykonaniu i nie jest bardzo pracochłonna. Ja mimo wszystko jeszcze ułatwiam sobie sprawę, skracając czas jej przygotowania do minimum :) Numerem jeden w mojej spiżarni oczywiście są gotowe jabłka na to pyszne ciacho :)!


Składniki:

5 kg jabłek
½ szklanki octu
2 kg cukru

Wykonanie:

Jabłka pokroić w kostkę, zalać octem i odstawić na noc. Następnie dodać cukier i smażyć około godziny cały czas mieszając. Przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut.



Skoro już mowa o szarlotkach to polecam:

Szarlotka pod różową chmurką
Szarlotka na czerstwych bułkach
Jabłka pod biszkoptem
Szarlotka wykwintna
Tradycyjny placek z jabłkami- szarlotka

oraz inne jabłkowe nadzienie w słoikach:
Jabłka tarte do słoików na zimę

Tradycyjna Kuchnia