Pulpety z wątróbki i parówek

Nazwa "pulpet" pochodzi z języka włoskiego "polpetta od polpa", co w tłumaczeniu oznacza - miazga. Jest to gotowana potrawa z mięsa, z dodatkiem jaj, bułki tartej oraz przypraw. Ja tym razem zmieliłam wątróbkę z parówkami. Pulpeciki wyszły pyszne.



Składniki:

25 dag wątróbek drobiowych
25 dag parówek dobrej jakości (najlepiej z szynki)
1 cebula
2 jajka
20 dag kaszy manny
10 dag bułki tarty
Sól
Pieprz

Wykonanie:

Cebulę bardzo drobno posiekać dodać parówki i wątróbkę- wszystko razem zmielić w maszynce,



następnie wymieszać z resztą składników, przyprawić do smaku i formować okrągłe pulpety. Gotować 5 minut w osolonej wodzie i podawać z dowolnym sosem do obiadu.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz