Szarlotka pod różową chmurką

Dziś tradycyjnie i słodko. Pyszna szarlotka pod różową pierzynką :)



Składniki:

3 szklanki mąki tortowej
1 margaryna
1 łyżka smalcu
4 jaja
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1,2 szklanki cukru do piany
1 kisiel wiśniowy
1 kg jabłek
Tłuszcz
Wiórki do formy

Wykonanie:

Mąkę usiekać z proszkiem do pieczenia, żółtkami, margaryną, smalcem i cukrem. Wcześniej jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Ciasto dobrze zlepić, a 1/3 zamrozić na kruszonkę. Tortownicę wysmarować tłuszczem , posypać wiórkami i wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Następnie nałożyć jabłka i ubitą pianę z białek z dodatkiem kisielu. Na różową pianę zetrzeć wcześniej zamrożone ciasto i piec w temperaturze 180 minut około 40 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz