Nalewka orzechówka z młodych orzechów włoskich

Na chłodniejsze dni proponuję pyszną, zdrową naleweczkę :)



Składniki:

0.5 litra wódki
½ szklanki cukru
5 młodych zielonych orzechów włoskich

Wykonanie:

Młode orzechy włoskie umyć i pokroić drobno wraz z łupinami. Włożyć do słoja, zalać wódką, szczelnie zamknąć i odstawić na około 30 dni. Po tym okresie zlać, przefiltrować, natomiast orzechy zasypać cukrem i odstawić na kolejny tydzień.
Przefiltrowany syrop dodać do nalewki i przelać do buteleczek.
Dla podkreślenia aromatu można dodać odrobinę cynamonu lub goździków.

 

Tradycyjna Kuchnia

3 komentarze:

  1. Podobno jest fenomenalna. Muszę zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Młode orzechy to są w czerwcu i wtedy się właśnie robi orzechówkę.Chciałbym zobaczyć jak będziesz we wrześniu kroić orzechy z łupinami ha ha

    OdpowiedzUsuń
  3. We wrześniu lub październiku z tych orzechów można już tylko zrobić "nalewkę po krzyżacku".

    OdpowiedzUsuń