Paprykowe puree do obiadu i do mrożenia

Sezon na papryki ciągle trwa. Przetworów z jej udziałem zrobiłam już wiele tego roku. Tym razem przygotowałam coś na bieżąco i przy okazji trochę zamroziłam.



Składniki:

1 kg papryki
2 łyżki tłuszczu
2 żółtka
Pół szklanki śmietany
2 i pół łyżki koncentratu pomidorowego
Sól, pieprz i papryka mielona do smaku,

Wykonanie puree do mrożenia:

Świeżą paprykę myjemy, wyciągamy środki, kroimy, i mielimy robotem kuchennym lub maszynką do mielenia. Wkładamy do garnka i gotujemy 3 minuty, studzimy,wkładamy do woreczków i zamrażamy



Wykonanie: jako dodatek do dań:

Paprykę oczyścić opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować, odcedzić i zemleć, następnie połączyć ze śmietaną, koncentratem i przyprawami, chwilę poddusić, lekko przestudzić, wymieszać z żółtkami, doprawić. Podawać do mięs pieczonych lub smażonych.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz