Składniki:
1 kg papryki
2 łyżki tłuszczu
2 żółtka
Pół szklanki śmietany
2 i pół łyżki koncentratu pomidorowego
Sól, pieprz i papryka mielona do smaku,
Wykonanie puree do mrożenia:
Świeżą paprykę myjemy, wyciągamy środki, kroimy, i mielimy robotem kuchennym lub maszynką do mielenia. Wkładamy do garnka i gotujemy 3 minuty, studzimy,wkładamy do woreczków i zamrażamy
Wykonanie: jako dodatek do dań:
Paprykę oczyścić opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować, odcedzić i zemleć, następnie połączyć ze śmietaną, koncentratem i przyprawami, chwilę poddusić, lekko przestudzić, wymieszać z żółtkami, doprawić. Podawać do mięs pieczonych lub smażonych.
2 łyżki tłuszczu
2 żółtka
Pół szklanki śmietany
2 i pół łyżki koncentratu pomidorowego
Sól, pieprz i papryka mielona do smaku,
Wykonanie puree do mrożenia:
Świeżą paprykę myjemy, wyciągamy środki, kroimy, i mielimy robotem kuchennym lub maszynką do mielenia. Wkładamy do garnka i gotujemy 3 minuty, studzimy,wkładamy do woreczków i zamrażamy
Wykonanie: jako dodatek do dań:
Paprykę oczyścić opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować, odcedzić i zemleć, następnie połączyć ze śmietaną, koncentratem i przyprawami, chwilę poddusić, lekko przestudzić, wymieszać z żółtkami, doprawić. Podawać do mięs pieczonych lub smażonych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz