Ketchup śliwkowy

Długo zastanawiałam się nad nazwą tego przepisu, żeby was nie wprowadzić w błąd :) Od zawsze w mojej kuchni funkcjonuje po prostu jako ketchup śliwkowy- taką też nazwę pozostawiam. Inna niestety nie przychodzi mi na myśl. Tym razem przetwory ze śliwek, ale nie na słodko. Taki sosik/ ketchup idealnie pasuje na kanapki, do wędlin, mięs itd.



Składniki:

2 kg śliwek węgierek
10 sztuk ostrej papryczki
2 łyżki soli
30 dag cukru
¾ szklanki octu
1 duża główka czosnku

Wykonanie:

Śliwki dokładnie umyć i wypestkować, a papryczkę i czosnek drobno pokroić. Włożyć wszystko do dużego garnka i smażyć na małym ogniu około 3 godzin.



Następnie dodać cukier i ocet i smażyć kolejną godzinę. Po ostygnięciu zmiksować na jednolitą masę, przełożyć do słoiczków i pasteryzować około pół godziny.

Zapasy na zimę - I edycja 2013

Tradycyjna Kuchnia

3 komentarze:

  1. I jest smaczne kto spróbuje tego ciasta od razu chce jeszcze. Hmm brzmi smakowicie ten Ketchup smakuje cos w stylu barbecue?

    OdpowiedzUsuń
  2. wow! tego jeszcze nie widziałam :D

    OdpowiedzUsuń