Jabłka pod kruszonką waniliową z lodami

Weekend więc obowiązkowo musi być coś słodkiego. Dziś prosty, szybki deser z jabłkami i kruszonką.



Składniki:

10 jabłek
½ kg mąki
30 dag cukru
4 torebki cukru waniliowego
Torebka drożdży suchych (8 g)
30 dag masła
Masło i wiórki kokosowe do formy
Lody waniliowe

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukry i drożdże- dokładnie mieszamy. Dodajemy masło, rozcieramy rękami i robimy kruszonkę o konsystencji piasku.



Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce. Smarujemy blachę tłuszczem, posypujemy wiórkami i wykładamy jedną część kruszonki.



Następnie nakładamy starte jabłka i posypujemy resztą kruszonki. Wierzch skrapiany lekko wodą i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180°C. Podajemy na ciepło z lodami waniliowymi.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz