Rosolnik- tradycyjna zupa rosyjska

Rosolnik to tradycyjna zupa rosyjska z dodatkiem kiszonych ogórków. Tradycyjnie podawana z ryżem lub kaszą jęczmienną. Przepis ze starego zeszytu :)



Składniki:

0,5 kg Rostbefu wołowego
1 kalarepka
1 marchew
1 pietruszka
½ selera z liÅ›ciem
2 ogórki kiszone z ½ szklankÄ… wody z ogórków
2 zÄ…bki czosnku
Pieprz ziołowy , sól

Wykonanie:

MiÄ™so dokÅ‚adnie opÅ‚ukać i zalać 1 i ½ litra wody, posolić i gotować na wolnym ogniu okoÅ‚o 40 minut. WÅ‚oszczyznÄ™ oczyÅ›cić, pokroić- nastÄ™pnie wÅ‚ożyć do zupy i gotować jeszcze 25 minut. Dodać obrane, drobno pokrojone ogórki kiszone. NastÄ™pnie dolać wodÄ™ z ogórków, doprawić do smaku i podawać z ziemniakami lub tradycyjnie z kaszÄ… mannÄ… lub ryżem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz