Pleśniaczek z wiśnią

Ciasto z pianką i powidłami nazywane jest dosyć zabawnie "pleśniakiem". Pomimo niezbyt apetycznej nazwy to ciasto jest wprost przepyszne !




Składanki:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jaja
1 kostka masła
1 mały słoiczek konfitury wiśniowej lub świeżych wiśni (wcześniej podsmażonych z cukrem)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Tłuszcz i wiórki do formy

Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę z proszkiem dokładanie siekamy z żółtkami i masłem- wyrabiamy ciasto, następnie dzielimy je na trzy części. W między czasie smarujemy formę tłuszczem i posypujemy wiórkami (ewentualnie zastępujemy papierem do pieczenia). Pierwszą częścią wykładamy blachę, nakładamy warstwę konfitury. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao, trzecią pozostawiamy bez zmian – obie wkładamy do zamrażarki na ok. 30 minut. Po upływie czasu ciasta wyjmujemy i ścieramy je na tarce. Posypujemy po konfiturze ciemną kruszonką. Ubijamy białka z cukrem na sztywno i nakładamy na kakaową kruszonkę, posypując kolejną warstwą jasnej kruszonki. Ciasto pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stC.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz