Składniki:
1 wypatroszona kaczka
2 marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 kwaśne jabłka
½ łyżeczki cynamonu
Sól
Pieprz
Dżem morelowy (najlepiej z własnej spiżarni)
Wykonanie:
Kaczkę umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem i startą jedną cebulą. Z zewnątrz posmarować dżemem, ułożyć w brytfannie i piec w temperaturze 180 stopni 45 minut, polewając wytworzonym sosem. Odwrócić na drugą stronę i dopiec następne 45 minut. Marchewkę i jabłka obrać, drobno pokroić i ugotować z małej ilości wody do miękkości. Następnie zmiksować razem z jedną cebulą, czosnkiem i cynamonem. Ugotowaną kaczkę wyporcjować i polać gotowym musem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz