Torcik naleśnikowy z owocami

Dziś pełna improwizacja. Miały być naleśniki z owocami, a powstał warstwowy, przekładany torcik. Smakuje na ciepło i na zimno :)



Składniki:

2 jaja
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
25 dag mąki
cukier i olej do smażenia

Składniki sosu:

3 jaja
1 szklanka mleka
cukier waniliowy
owoce sezonowe
galaretka
bita śmietana

Wykonanie:

Jaja rozbijamy z mlekiem i wodą, dodajemy mąkę- mieszamy , cukrujemy do smaku i smażymy naleśniki.

Wykonanie nadzienia:

Owoce lekko dusimy widelcem i zasypujemy galaretką, następnie masę owocową przekładamy na patelnię i rozgrzewamy ją do połączenia się składników. Nadzienie owocowe nakładamy na usmażone naleśniki.



W między czasie przygotowujemy sos waniliowy: do mleka dodajemy jajka i przyprawiamy cukrem wanilinowym. W szklanym naczyniu żaroodpornym piętnujemy naleśniki z owocami i całość zalewamy sosem waniliowym.



Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 min.

Deser podajemy na zimno lub ciepło z bitą śmietaną.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz