Frytki z białego sera

Tym razem frytki, lecz bez ziemniaków. Ciasto serowe, smażone na głębokim oleju. W smaku rewelacyjnie, a ich wygląd zapewne zaskoczy niejednego gościa :)




Składniki:

½ kg białego sera
½ kg mąki
4 jaja
½ margaryny
1 łyżka sody
¾ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
Szczypta soli
1 łyżka alkoholu
Olej do smażenia

Wykonanie:

Ser zemleć i wymieszać z mąką, sodą i resztą składników. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąka, cienko rozwałkować i ciąć radełkiem paseczki w kształcie frytek. Wrzucać na gorący olej i smażyć do zrumienienia.

Tradycyjna Kuchnia

5 komentarzy:

  1. Ciekawa propozycja. Wyglądają zupełnie jak frytki. Można kogoś smacznie wkręcić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego przepisu nie znałam :) Fajne frytki :)
    Zapraszam do udziału w konkursie : http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/09/imprezowy-konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne! Dziękuję za polecenie się na facebooku, takie pyszności znalazłam... :)

    OdpowiedzUsuń