Buraczki do słoików na barszcz czerwony

Uwielbiam barszcz czerwony, muszę się jednak przyznać, że ze względu na długi czas przygotowania nie często go gotuję. Problem tkwi w burakach, które się bardzo długo obgotowuje. Dlatego w tym roku pokusiłam się o sporządzenie przetworów z buraczków- gotowych na barszcz czerwony. Tak przygotowane buraczki zalewamy wodą, doprawiamy i zupa gotowa!




Składniki:

6 kg buraków
10 ząbków czosnku

Składniki na zalewę:

6 szklanek wody
3 szklanki cukru
3 łyżki soli
2 i ½ szklanki octu
Ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie:

Buraki ugotować (1-2 godz. w zależności od wielkości buraków), obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Czosnek drobno posiekać, następnie dodać do buraczków wraz z zagotowaną zalewą. Odstawić na noc, następnie nakładać do słoików, pasteryzować 15 minut.



Polecam również

Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz