Barszcz wiosenny i jego pasteryzacja

Wiosenny przepis na zdrowy i pyszny barszczyk! Warto zadbać o zdrowie- barszcz to świetna okazja ku temu- burak bowiem zawiera w sobie dużo kwasu foliowego, witaminę C, żelazo, wapń, magnez i potas. Poniżej przedstawiam również sposób na jego pasteryzację.



Składniki:

Ø 1 pęczek buraczków młodych z liśćmi

Ø 1 duża marchewka

Ø 1 pietruszka

Ø 1 kalarepa

Ø 5 młodych ziemniaków

Ø 3 kostki rosołowe warzywne

Ø 1 pętko kiełbasy wiejskiej

Ø ½ szklanki Å›mietany 18%

Ø Kwasek cytrynowy


Wykonanie:

Buraczki z liśćmi pokroić i dokładnie umyć na sicie. Do garnka wrzucić umyte pokrojone warzywa, zalać gorącą wodą, dodać kostki rosołowe i gotować 15 minut. Następnie wrzucić przygotowane buraczki, pokrojoną kiełbasę i gotować przez następne 10 minut. Dodać odrobinę kwasku i zaciągnąć śmietanką. Proponuję kupić więcej buraczków i gotować razem z liśćmi z solą i czosnkiem przez 3 minuty. Zakwasić kwaskiem cytrynowym, włożyć do małych słoiczków i pasteryzować 10 minut. Do ugotowanej zupy jarzynowej wystarczy wrzucić ze słoiczka gotowy barszczyk (nie gotować).


Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz