Składniki:
Ø 1 pęczek buraczków młodych z liśćmi
Ø 1 duża marchewka
Ø 1 pietruszka
Ø 1 kalarepa
Ø 5 młodych ziemniaków
Ø 3 kostki rosołowe warzywne
Ø 1 pętko kiełbasy wiejskiej
Ø ½ szklanki Å›mietany 18%
Ø Kwasek cytrynowy
Wykonanie:
Buraczki z liśćmi pokroić i dokładnie umyć na sicie. Do garnka wrzucić umyte pokrojone warzywa, zalać gorącą wodą, dodać kostki rosołowe i gotować 15 minut. Następnie wrzucić przygotowane buraczki, pokrojoną kiełbasę i gotować przez następne 10 minut. Dodać odrobinę kwasku i zaciągnąć śmietanką. Proponuję kupić więcej buraczków i gotować razem z liśćmi z solą i czosnkiem przez 3 minuty. Zakwasić kwaskiem cytrynowym, włożyć do małych słoiczków i pasteryzować 10 minut. Do ugotowanej zupy jarzynowej wystarczy wrzucić ze słoiczka gotowy barszczyk (nie gotować).
Buraczki z liśćmi pokroić i dokładnie umyć na sicie. Do garnka wrzucić umyte pokrojone warzywa, zalać gorącą wodą, dodać kostki rosołowe i gotować 15 minut. Następnie wrzucić przygotowane buraczki, pokrojoną kiełbasę i gotować przez następne 10 minut. Dodać odrobinę kwasku i zaciągnąć śmietanką. Proponuję kupić więcej buraczków i gotować razem z liśćmi z solą i czosnkiem przez 3 minuty. Zakwasić kwaskiem cytrynowym, włożyć do małych słoiczków i pasteryzować 10 minut. Do ugotowanej zupy jarzynowej wystarczy wrzucić ze słoiczka gotowy barszczyk (nie gotować).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz