Brukselka pasteryzowana

Popularnie nazywana brukselka to po prostu odmiana kapusty warzywnej, wyhodowana z jarmużu i kapusty głowiastej. Przez jednych uwielbiana, przez drugich znienawidzona. Ja uwielbiam to maleńkie warzywko :) Samo zdrowie- źródło witamin C, E, K, B, kwasu foliowego i licznych soli mineralnych (tj. magnezu, żelaza, miedzi, fosforu, cynku). Tym razem w wersji pasteryzowanej :)



Składniki

1 kg oczyszczonej młodej brukselki
3 dag soli
2 dag cukru
3 g kwasku cytrynowego
1,5-2 szklanek wody

Wykonanie:

BrukselkÄ™ czyÅ›cimy i opÅ‚ukujemy, nastÄ™pnie podgotowujemy ok. 5-7 minut. Odcedzamy i ukÅ‚adamy w sÅ‚ojach (do 2 cm poniżej górnej krawÄ™dzi). W miÄ™dzy czasie przygotowujemy zalewÄ™ i jeszcze gorÄ…cÄ… wlewamy do sÅ‚oików. Gotowe przetwory wkÅ‚adamy do dużego garnka i zalać wodÄ…. Jeżeli przyrzÄ…dzamy je w wekach to musimy je zanurzyć caÅ‚kowicie. Natomiast w przypadku sÅ‚oików z tzw. zamkniÄ™ciem „twist”- zakrÄ™tkÄ™ zostawiamy na pół odkrÄ™conÄ…, uważajÄ…c aby woda nie siÄ™gnęła zakrÄ™tki. Pasteryzujemy na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Wyjmujemy sÅ‚oje („twisty” zakrÄ™camy caÅ‚kowicie) i odkÅ‚adamy na jeden dzieÅ„ (w warunkach pokojowych). Nazajutrz powtarzamy pasteryzacjÄ™ (ale tylko 30 minut). Po wyjÄ™ciu przekÅ‚adamy gotowe przetwory w chÅ‚odne, zaciemnione miejsce.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz