Wigilijne gołąbki z serem białym

Nietypowy, wegetariański przepis na gołąbki. Podane w sosie chrzanowym lub grzybowym smakują wybornie!


Polecam również:




Składniki:

1 główka włoskiej kapusty
1 kg chudego sera
10 dag masła
4 jajka
1 szklanka bułki tartej
sól do smaku
pieprz do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
mielony kminek do smaku
1 pęczek szczypiorku
olej
przyprawa jarzynka do posypania gołąbków

Przygotowanie:

Kapustę podzielić na liście, delikatnie spłukać, zaparzyć we wrzątku i odcedzić. Masło ucierać w mikserze, dodawać po kolei jajka i ser.


Następnie wsypać bułkę tartą  i przyprawić według smaku podanymi przyprawami. 


Na końcu wsypać drobno posiekany szczypiorek i faszerować liście kapusty, formując gołąbki. Włożyć gołąbki do naczynia żaroodpornego, skropić olejem, posypać jarzyną i upiec w temperaturze 200 stopni około 30 minut. 

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz