Śledzie w sosie koperkowym

Idealna przystawka nie tylko na Wigilijny stół. Proste i szybkie w wykonaniu.




Składniki:

10 filetów śledziowych
2 łyżki musztardy
1 łyżka octu
4 łyżki gęstej śmietany
3 ogórki konserwowe
1 żółtko
1 pęczek koperku
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Filety pokroić na kawałki i przełożyć do salaterki. Żółtko rozetrzeć z musztardą, octem i przyprawami, a w między czasie dodawać olej i śmietanę. Ogórki obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę, koperek bardzo drobno posiekać, następnie wymieszać z utartym wcześniej majonezem. Polać pokrojone śledzie w salaterce, wymieszać, ozdobić świeżymi gałązkami koperku i odłożyć w chłodne miejsce.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz