Składniki:
10 dag masła
1 ½ szklanki mąki tortowej
1 łyżka cukru
2 łyżki octu
1 szczypta soli
1 kg śliwek( mogą być mrożone)
Składniki na polewę:
½ szklanki śmietany
2 jajka
3 łyżki cukru
½ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem, szczyptą soli, kawałkami masła, octem i 8 łyżkami zimnej wody. Szybko zagęścić ciasto, zawinąć folią aluminiową i odstawić do lodówki na pół godziny.
Śliwki wypestkować i przeciąć na pól. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na stolnicy posypaną mąka i wyłożyć ciasto do formy, następnie uformować brzeg z ciasta.
Śliwki wyłożyć na cieście i upiec w temperaturze 225 stopni przez 10 minut.
Jajka rozmącić, wymieszać ze śmietaną, cukrem i cynamonem.
Polać śliwki i piec jeszcze przez 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz