Ciasto śliwkowe z polewą śmietanową

Pyszne, ekspresowe ciasto ze śliwkami- słodko- kwaśne.





Składniki:

10 dag masła

1 ½ szklanki mąki tortowej

1 łyżka cukru

2 łyżki octu

1 szczypta soli

1 kg śliwek( mogą być mrożone)

Składniki na polewę:

½ szklanki śmietany

2 jajka

3 łyżki cukru

½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:



Mąkę wymieszać z cukrem, szczyptą soli, kawałkami masła, octem i 8 łyżkami zimnej wody. Szybko zagęścić ciasto, zawinąć folią aluminiową i odstawić do lodówki na pół godziny. 

Śliwki wypestkować i przeciąć na pól. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na stolnicy posypaną mąka i wyłożyć ciasto do formy, następnie uformować brzeg z ciasta. 


Śliwki wyłożyć na cieście i upiec w temperaturze 225 stopni przez 10 minut. 


Jajka rozmącić, wymieszać ze śmietaną, cukrem i cynamonem. 


Polać śliwki i piec jeszcze przez 25 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz