Babka ziemniaczana z mięsem mielonym

Babka w nowej odsłonie- na słono. 



Składniki masy ziemniaczanej:

½ kg ziemniaków
3 łyżki masła
3 jaja
sól do smaku

Składniki na farsz:

25 dag mięsa wieprzowego lub wołowego
1 jajko
2 łyżki tłuszczu
2 cebule
1/3 szklanki śmietany
sól do smaku
pieprz do smaku
1 surowy ziemniak

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, dokładnie utłuc. Dodać żółtka, sól do smaku i ubitą pianę z białek. 


Wymieszać składniki i połowę masy wyłożyć na formę wysmarowaną masłem. 


Mięso zmielić, dodać posiekaną usmażoną cebulę, jajko, śmietanę, sól i pieprz do smaku oraz starty surowy ziemniak. Wymieszać składniki i wyłożyć na przygotowaną formę z ziemniakami. 


Całość przykryć resztą masy ziemniaczanej i upiec w temperaturze 200 stopni około godziny.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz