Pyszne, szybki i łatwe w wykonaniu knedelki, w wersji "lżejszej". Warto bowiem podkreślić, że mąka kukurydziana w swoim składzie nie zawiera glutenu co, z żywieniowego punktu widzenia, stanowi ogromną zaletę. Gluten jest białkiem występującym w pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu.
Składniki:
1,5 szklanki mÄ…ki kukurydzianej
2 jajka
2 łyżki masła
2 łyżki śmietany
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z masłem, dodać śmietanę, mąkę kukurydzianą i na końcu sztywno ubitą pianę z białek. Masę delikatnie wymieszać, przyprawić, kłaść łyżką kluseczki na osoloną, wrzącą wodę i gotować 10 minut. Podawać polane masełkiem lub do barszczu.
* niektóre śmietany mogą zawierać gluten, warto zatem zwrócić uwagę na ich skład
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz