Kotlety z pęczaku

Najważniejszą zaletą kasz jęczmiennych  jest spora zawartość tzw. rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Spośród wszystkich zbóż największą jego ilością mogą się "pochwalić" właśnie jęczmień oraz owies. Przyczynia się on przede wszystkim do obniżenia we krwi ilości tzw. złego cholesterolu (LDL). Przy tym, pomaga utrzymywać na stałym pułapie poziom glukozy w naszym organizmie, a także - wiążąc się z wodą - zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas i usprawnia przemianę materii. (* źródło http://zdrowie.gazeta.pl/)



Składniki:

30 dag pęczaku
1 l wody
2 jajka
2 łyżki posiekanej zieleniny
1 cebula
1 łyżka masła
sól do smaku
bułka tarta do panierki
olej do smażenia

Sposób przygotowania:


Pęczak zalać gorącą osoloną wodą i rozgotować cały czas mieszając. 


Ostudzić, następnie zmiksować. Cebulę pokroić, zrumienić na maśle, połączyć z pęczakiem, jajkami i pokrojoną zieleniną. 


Wymieszać, formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoto.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: