Kulki ryżowe smażone na głębokim tłuszczu

Moje nowe odkrycie kulinarne :) Nie spodziewałam się, że z ryżu można przygotować tak pyszne "kuleczki". Może nie są zbyt dietetyczne, ale od czasu do czasu na taką przyjemność można sobie pozwolić :)



Składniki:

½ szklanki ryżu
1 szklanka bulionu ryżowego
4 łyżki wytrawnego białego wina
8 dag masła
1 cebula
10 dag żółtego sera
1 jajko
bułka tarta do panierki
olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę obrać, drobno pokroić i udusić na 2 łyżkach masła, po czym wsypać ryż i zeszklić razem. Następnie wlać wino, bulion i gotować 15 minut, mieszając w co kilka minut. Garnek z potrawą przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aby potrawa napęczniała. 


Do jeszcze ciepłego ryżu dodać starty ser, jajko, zamieszać i zwilżonymi dłońmi formować kulki. Gotowe kulki obtaczać w bułce tartej, smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podawać do obiadu.

Tradycyjna Kuchnia

4 komentarze:

  1. Hej:) Zamiast sera zoltego proponuje ser TOFFU jesli ktos lubi grzybki to rowniez pieczareczki a jesli czyjes podniebienie lubi nieco wyostrzony smak proponuje dodac sproszkowanej papryczKi chilli :D a zamiast bulki tartej dodac "panko" sprawi ze otoczka kuleczki bedzie bardziej chrupiaca po usmazeniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuleczki mozna podawac z sosem pieprznym ( majonez , pieprz kolorowy , sol, odrobina cukru. Mozna rowniez dodac czosnek ) Smacznego

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Paulina dzięki za pomysły ! Muszę kiedyś koniecznie wypróbować z twoimi radami :)

      Usuń