Tajemnica wybornego smaku kwaśnicy leży właśnie w kwasie kapusty, dzięki któremu tłuszcz z mięsa jest "przegryziony". Ja tym razem dodałam jarzyny (m.in marchew), co według niektórych kucharzy uznawane jest za niedopuszczalne- jednocześnie kwalifikując tą zupę jako kapuśniak (nie kwaśnica). U mnie w domu kwaśnicą była zawsze zupa na bazie kiszonej kapusty, kapuśniak natomiast na bazie świeżej.
Składniki:
25 dag kapusty kiszonej
2 litry wody
1 cebula
½ szklanki suszonych grzybów
½ kg schabu
1 pęczek włoszczyzny
1 ząbek czosnku
liść laurowy
sól do smaku
pieprz do smaku
Wykonanie:
Grzyby opłukać, namoczyć, następnie ugotować. Kapustę dokładnie wypłukać , podgotować z pokrojoną cebulą. Włożyć umytą włoszczyznę, porcje schabu, przyprawy do smaku i grzyby z wywarem. Całość ugotować do miękkości i podawać z ugotowanymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz