Pasztet jarski z kaszy manny z zielonym groszkiem

Mój ulubiony przepis na domowy pasztet. Polecam szczególnie wegetarianom, osobom będącym na diecie bezglutenowej. Wykonanie ekspresowe i proste. Smak niezapomniany :)



Składniki:

4 ziemniaki
1 puszka zielonego groszku 
1 cebula
1 por
1/3 szklanki suszonych grzybów leśnych
10 dag kapusty
1 marchew
½ szklanki Å›mietany
½ szklanki kaszy manny
4 łyżki tłuszczu
sól do smaku
pieprz do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
3 jaja
pergamin do pieczenia

Wykonanie:

Warzywa umyć, pokroić i ugotować osolonej wodzie, z dodatkiem tłuszczu.


Grzyby namoczyć, nastÄ™pnie zmielić razem z warzywami. 


Na wywarze grzybowym ugotować kaszÄ™ mannÄ™, dodać do masy , przyprawić , wbić jajka 


i caÅ‚ość dokÅ‚adnie wymieszać razem ze Å›mietanÄ… i groszkiem. 


Formę wyłożyć pergaminem, wyłożyć masę warzywną i piec w temperaturze 190 stopni około 50 minut. Po upieczeni i przestudzeniu , kroić na kromki i podawać z dowolnym sosem pikantnym.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz