Mój ulubiony przepis na domowy pasztet. Polecam szczególnie wegetarianom, osobom będącym na diecie bezglutenowej. Wykonanie ekspresowe i proste. Smak niezapomniany :)
Składniki:
4 ziemniaki
1 puszka zielonego groszku
1 cebula
1 por
1/3 szklanki suszonych grzybów leśnych
10 dag kapusty
1 marchew
½ szklanki Å›mietany
½ szklanki kaszy manny
4 łyżki tłuszczu
sól do smaku
pieprz do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
3 jaja
pergamin do pieczenia
Wykonanie:
Warzywa umyć, pokroić i ugotować osolonej wodzie, z dodatkiem tłuszczu.
Grzyby namoczyć, następnie zmielić razem z warzywami.
Na wywarze grzybowym ugotować kaszę mannę, dodać do masy , przyprawić , wbić jajka
i całość dokładnie wymieszać razem ze śmietaną i groszkiem.
Formę wyłożyć pergaminem, wyłożyć masę warzywną i piec w temperaturze 190 stopni około 50 minut. Po upieczeni i przestudzeniu , kroić na kromki i podawać z dowolnym sosem pikantnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz