Kluchy drożdżowe „karotki”

Kolejny zmodyfikowany przepis- kopytka inaczej- z ciasta drożdżowego z dodatkiem marchewki.  i Smakuje idealnie podane na słodko z konfiturą lub do obiadu z prażoną bułką tartą z masłem.



Składniki:

30 dag mąki
10 dag marchewki
2 dag drożdży
1 szklanka mleka
1 łyżka masła
3 łyżeczki cukru
sól do smaku

Wykonanie:

Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, następnie odsączyć sok.


 Drożdże rozetrzeć z cukrem, a po chwili zalać ciepłym mlekiem. Dodać mąkę, jajko, stopione masło, dokładnie wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. 


Gdy ciasto podwoi objętość wlać sok z marchwi , wymieszać i ponownie odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Na wrzącą wodę kłaść łyżką kluseczki, gotować, wyjąć na sito.


Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz