Zapiekanka ryżowa wiejska z kiszoną kapustą

Połączenie ryżu i kapusty kiszonej, zapieczone w śmietanie wydaje się dosyć ryzykownym połączeniem. Zapewniam, że smakuje wybornie!



Składniki:

1 kg kiszonej kapusty
3 cebule
15 dag wędzonki
½ kg kiełbasy zwyczajnej
1 szklanka ryżu
1 szklanka kwaśnej śmietany
Sól i mielona papryka do smaku
1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Ugotować ryż na sypko. Kapustę przepłukać i ugotować z pokrojoną wędzonką na pół miękko, następnie wymieszać z usmażonymi wcześniej na maśle cebulami. Brytfankę żaroodporną wysmarować tłuszczem i wyłożyć połowę ryżu. Następnie połowę porcji pokrojonej w plastry kiełbasę ułożyć na przygotowanym w brytfannie ryżu.


Kiełbasę przykryć połową ugotowanej kapusty. 


Czynność tę powtórzyć raz jeszcze w tej samej kolejności i całość polać śmietaną, wymieszaną z przyprawami. 


Włożyć zapiekankę do piekarnika na godzinę i upiec w temperaturze 180 stopni.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Ależ ten przepis wygląda smakowicie! I do tego całkiem prosto :) Po spróbowaniu oczami muszę spróbować zrobić w domu ;) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń