Smażone supełki na gorącym tłuszczu

Przepis podobny do tradycyjnych chruścików. Tak cudnie zawiązane "kokardki" robią wrażenie :) a jak smakują!



Składniki:

½ margaryny
½ szklanki cukru
3 jaja
2 łyżki wódki
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól do smaku
cukru pudru do posypki
olej do smażenia

Wykonanie:

Margarynę utarć z cukrem, solą do smaku i jajkami, zmieszać z mąką i proszkiem do pieczenia oraz wódką.


Dobrze zagnieść ciasto, następnie rozwałkować, pokroić w paski i zawiązać w supełek.


 Rozgrzać olej, wrzucać delikatnie supełki i smażyć na złoty kolor. Następnie odsączyć na pergaminie i posypać obficie cukrem pudrem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz