Zupa jarzynowa z pulpecikami mięsnymi w płatkach ryżowych (lekkostrawna)

Pyszna, zdrowa i syta zupa z mięsnymi pulpetami-  nie faszerowana zbędnymi konserwantami. 



Składniki:

2 marchewki
1 pietruszka
½ selera
10 dag mięsa (gotowanego- najlepiej drobiowego)
1 jajko
2 łyżki płatków ryżowych
1 łyżka oleju
3 ziemniaki
sól do smaku
2 łyżki mąki

Wykonanie:

Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce (oprócz ziemniaków) następnie warzywa poddusić na oleju, po chwili zalać wodą i gotować w osolonej wodzie. Następnie dodać do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. Płatki ryżowe zalać wrzącą wodą ½ szklanki, gdy woda odparuje dodać zmielone ugotowane mięso, jajko i sól do smaku. Formować pulpeciki, obtaczać w mące i wrzucić je do gotującej się zupy i jeszcze chwilę podgotować, w razie potrzeby doprawić do smaku.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz