Staropolskie gołąbki na kapuście kiszonej

Ten smak pamiętam z dzieciństwa. Przyrządzała go moja prababcia- z tym że kisiła całe liście kapusty. Nie mam warunków ku temu- dlatego lekko zmodyfikowałam ten przepis- unowocześniając go nieco.
Łącze tradycyjne gołąbki z posiekaną, gotową i co najważniejsze dostępną w sklepach kapustą kiszoną. Efekt jest prawie taki sam :)




Składniki:

- 8 dużych liści kapusty

- 60 gram słoniny

- 1 obrana cebula

- 1 czerwona papryka

- 75 gram ryżu (na pół litra wywaru)

- 20 dag mielonego mięsa

- 2 jajka

- sól, pieprz, ¼ łyżeczki majeranku, 1 łyżka słodkiej papryki, 2 łyżki ketchupu

- 40 dag kiszonej kapusty

- 1 łyżka smalcu


Wykonanie:

Słoninę i cebulę pokroić w kostkę, zalać wywarem, wsypać ryż i dusić 15 minut. Paprykę pociąć na małe kosteczki, zmieszać z mielonym mięsem, jajkiem i ryżem. Przyprawić. Zaparzoną kapustę faszerować. Żaroodporne naczynie wyścielić połową kapusty kiszonej, następnie ułożyć gotowe gołąbki, zalać roztopionym smalcem i keczupem. Na wierzch nałożyć resztę kapusty kiszonej. Piec w piekarniku w 200 stopniach, przez około 60 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz