Zupa krem z kalarepy

Jak już wspominałam uwielbiam gotować sezonowo- czyli z tego co dostępne w pobliskim warzywniaku. Dziś pyszna, delikatna, kremowa zupa z kalarepy.




Składniki:

50 dag kalarepki
25 dag włoszczyzny
25 dag ziemniaków
2 łyżki tłuszczu
½ szklanki śmietany 18 %
sól do smaku
cukier do smaku
świeży koperek
grzanki

Wykonanie:

Włoszczyznę opłukać i ugotować wywar, następnie odcedzić. Kalarepkę obrać, pokroić w kostkę, udusić lekko na tłuszczu, zalać wywarem i gotować .Ziemniaki obrać, pokroić, wrzucić do zupy i wszystko ugotować do miękkości. Przyprawić do smaku i zmiksować. Śmietankę rozprowadzić odrobiną gorącej zupy, wlać do garnka i posypać świeżym posiekanym koperkiem. Podawać z grzankami.

Tradycyjna Kuchnia