Proste ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego, który wydobywa się z piekarnika :)
Lubicie szarlotki? Musicie spróbować na spodzie drożdżowym! 


Składniki:

½ kg mąki,
3 jajka,
15 dag cukru,
1 szklanka mleka,
5 dag drożdży,
15 dag margaryny,
sól do smaku,

Składniki na nadzienie:

1 kg jabłek,
tłuszcz do formy.

Składniki na kruszonkę:

10 łyżek maki,
10 łyżek cukru,
10 łyżek oleju,
½ łyżeczki cynamonu.

Wykonanie:

Z dwóch łyżek mąki, ½ szklanki ciepłego mleka, łyżki cukru i szczypty soli przygotować rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Do rozczynu wsypać mąkę, dodać jajka utarte z cukrem i wyrabiać przez 10 minut z dodatkiem ciepłego mleka. Następnie wlać stopiony, wystudzony tłuszcz i jeszcze chwilę wyrobić i odłożyć do ponownego wyrośnięcia.



Wylać gotowe ciasto na przygotowaną blachę i poukładać pokrojone obrane jabłka.



Wszystkie składniki na kruszonkę razem wymieszać, posypać ciasto z jabłkami i znowu odłożyć na chwile do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 160 stopni przez 40 minut.


Tradycyjna Kuchnia