To prawda, że wygląd kalarepy jest nieco odstraszający. Guzowata i kolczasta, a pędy wystające z jego środka nie zachęcają do jej spróbowania- a to wielki błąd!
Kalarepa jest warzywem niskokalorycznym, nie zawierającym cholesterolu i dobrze wpływającym na układ trawienny. I co najważniejsze można z niej przygotować wiele pysznych dań!
Uwielbiam łagodny, maślany i lekko słodki smak kalarepy.
Możemy ją jeść na kilka sposobów:
- na surowo- ja uwielbiam lekko skropioną oliwą i posypaną szczyptą soli- w zupie- idealnie sprawdza się w zupach typu krem
- w cieście- sprawdzony sposób aby namówić dzieci do zjedzenia tego zdrowego warzywa :)
- pieczona- można ją również smacznie nafaszerować
- zamarynować- i cieszyć się jej smakiem cały rok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz