Jak mrozić zupki dla niemowląt?

Jestem zdecydowanym zwolennikiem domowych zupek dla niemowląt, szczególnie w okresie sezonu na pyszne, polskie warzywa i owoce.
Nie mniej jednak szczerze przyznam, że nie chce mi się codziennie gotować i miksować tak małych porcji. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście mrożenie- czyli najlepszy sposób utrwalania daty ważności produktów.



Co powinniśmy wiedzieć?


1. Używamy pojemniczki plastikowe albo szklane (ewentualnie woreczki do mrożenia pokarmu też się sprawdzają, ale trudniej się wyjmuje później rozmrożoną zupkę).
2. Słoik należy napełnić do nie więcej jak ¾ objętości.
3. Dodatki typu masło, olej, oliwa, mleko oraz produkty zbożowe (kasza, ryż, makaron) najlepiej dodawać każdorazowo po rozmrożeniu- wówczas zupka będzie miała odpowiednią konsystencję
4. Nigdy nie mrozimy ponownie rozmrożonego produktu!
5. Zawsze oznaczajmy datą i składem każdy słoiczek.

Jak długo zachowuje ważność taka zupka?


W oddzielnym zamrażalniku około 3 miesięcy, natomiast w zamrażalniku wewnątrz lodówki  2 tygodnie.


Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz