Grillowane wiosenne szaszłyki z kurczaka w marynacie cytrynowo ziołowej

Pogoda jest piękna, więc i mój elektryczny grill rozpoczął swój kolejny sezon.
Kurczak z cukinią, papryką, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi w marynacie z ziół, czosnku i cytryny ! Mmmmmmniaaam !

grillowany kurczak

Składniki:


1 pierś z kurczaka
kilka komidorków koktajlowych
6 pieczarek
papryka
cukinia

Marynata:


6 łyżek oliwy z oliwek (lub oleju)
2 ząbki czosnku
3 łyżki ziół - ja użyłam rozmaryn, bazylia, oregano
1 łyżka świeżej skórki z cytryny
3 łyżki wyciśniętego soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu


Wykonanie:

W małej misce wymieszać zmiażdżony czosnek ze skórką i sokiem z cytryny, ziołami, solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Odłożyć na bok.

Warzywa i kurczaka pokroić na dowolne kawałki (takie aby dobrze było nabijać na patyczki) oraz zalać marynatą.
Odłożyć- im dłużej tym lepiej (ja zazwyczaj marynuje warzywa i kurczaka przez noc)
Nabijać na patyczki i grillować z kilku stron :)

  


Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz