Świąteczne ciasteczka serowe do barszczu

Moje ulubione ciasteczka świąteczne do barszczu. Robi się je błyskawicznie i prosto, a w smaku są naprawdę wyborne. Długo zachowują świeżość i kruchość. Polecam- szczególnie w okresie świątecznym!




Składniki:

15 dag masła
18 dag sera żółtego
½ szklanki śmietany
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag mąki
2 żółtka
kminek, sezam

Wykonanie:

Masło utrzeć z serem,


dodać śmietanę, sól, paprykę i zagnieść wszystkie składniki. 


Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia 


i jeszcze raz dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. 

 

Włożyć ciasto na 2 godziny do lodówki, po czym rozwałkować na stolnicy. Wycinać ciastka w dowolne wzory.

 

Żółtka rozmącić z 1 łyżką wody, smarować ciasteczka i posypać np. kminkiem lub sezamem. 

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. 


Po upieczeniu podawać z czerwonym barszczem.

POLECAM RÓWNIEŻ - Paluszki drożdżowe do barszczu

Tradycyjna Kuchnia

4 komentarze:

  1. Wyglądają super. :) Zależałoby mi na tym by były słone jak krakersy, czy w takim wypadku powinnam dodać więcej soli?

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepiej zamiast sezamu, delikatnie posypać solą gruboziarnistą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wskazówkę. :)

      Pozdrawiam serdecznie. :)

      Usuń
  3. pyszne są ;jadłam podobne-smakują jak krakersy.a do barszczu polecam krokieciki z kapusta i mięsem;pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/ulubione-krokiety-z-kapusta-i-miesem.html

    OdpowiedzUsuń