Moje ulubione ciasteczka świąteczne do barszczu. Robi się je błyskawicznie i prosto, a w smaku są naprawdę wyborne. Długo zachowują świeżość i kruchość. Polecam- szczególnie w okresie świątecznym!
Składniki:
15 dag masła
18 dag sera żółtego
½ szklanki śmietany
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag mąki
2 żółtka
kminek, sezam
Wykonanie:
Masło utrzeć z serem,
Żółtka rozmącić z 1 łyżką wody, smarować ciasteczka i posypać np. kminkiem lub sezamem.
Wykonanie:
Masło utrzeć z serem,
dodać śmietanę, sól, paprykę i zagnieść wszystkie składniki.
Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia
i jeszcze raz dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto.
Włożyć ciasto na 2 godziny do lodówki, po czym rozwałkować na stolnicy. Wycinać ciastka w dowolne wzory.
Żółtka rozmącić z 1 łyżką wody, smarować ciasteczka i posypać np. kminkiem lub sezamem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
Wyglądają super. :) Zależałoby mi na tym by były słone jak krakersy, czy w takim wypadku powinnam dodać więcej soli?
OdpowiedzUsuńNajlepiej zamiast sezamu, delikatnie posypać solą gruboziarnistą :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wskazówkę. :)
UsuńPozdrawiam serdecznie. :)
pyszne są ;jadłam podobne-smakują jak krakersy.a do barszczu polecam krokieciki z kapusta i mięsem;pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/ulubione-krokiety-z-kapusta-i-miesem.html