Sernik czekoladowy

Dziś coś na miłośników czekolady. Obłędny sernik, mocno czekoladowy, przekładany ptasim mleczkiem.





Składniki:

80 dag zmielonego sera
3 jaja
2 łyżki masła
2 czekolady gorzkie
2 czekolady białe
¾ szklanki cukru
5 dag orzechów włoskich
20 dag herbatników
1 opakowanie ptasiego mleczka
tłuszcz do formy

Wykonanie:

Tortownicę wysmarować tłuszczem. Orzechy zmielić z herbatnikami , rozetrzeć z masłem i rozłożyć w tortownicy. Ser zmiksować z jajami i cukrem- podzielić na pół. Czekolady połamać i osobno stopić. Połowę masy serowej wymieszać z czekoladą ciemną, a połowę z jasną.


Do tortownicy włożyć ciemną masę serową , po czym rozłożyć ptasie mleczko i przykryć jasną masą serową . Wstawić do nagrzanego piekarnika 160 stopni i piec około 50 minut.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: