Kartoflanka na bogato

Ostatnio publikowałam na blogu przepis na tradycyjną kartoflankę- innymi słowy mówiąc na zupę ziemniaczaną. Tym razem w bogatszej formie :) Żeby nie było tak ciężko na żołądku to dodałam suszone śliwki.


Składniki:

½ kg ziemniaków
1 cebula
2 wędzone parówki
5 łyżek oleju
10 szt. suszonych śliwek
1 puszka czerwonej fasoli
½ litra bulionu z kostki
4 łyżki śmietany
sól, pieprz
ostra papryka do smaku
natka pietruszki
garść śliwek suszonych

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkÄ™ razem z cebulÄ…. 


Dodać parówkę pokrojoną w grube plastry. Rozgrzać olej, włożyć śliwki i przysmażyć. Następnie wrzucić ziemniaki z cebulą i jeszcze chwilę podsmażyć. Wlać bulion i gotować około 20 minut. Fasolę odsączyć, włożyć do zupy, doprawić przyprawami i zaciągnąć śmietaną. Podawać posypane natką pietruszki.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz