Kasza jaglana wraca powoli do łask, ale wciąż nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. A szkoda, bo ma oryginalny smak i świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Przede wszystkim zaś warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze, a nawet lecznicze.
Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. (źródło: www.poradnikzdrowie.pl)
Polecam także:
Deser z kaszy jaglanej
Paluchy jaglane z selerem
Sałatka z kaszą jaglaną
Tarta z kaszy jaglanej ze śliwkami
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka mleka
3 dag masła lub margaryny
2 jaja
10 dag cukru
25-50 dag suszone śliwki
sól
cynamon
tłuszcz i posypka do formy
Wykonanie:
Kaszę ugotować na sypko na mleku i wodzie (w równej ilości) z dodatkiem masła, cynamonu i soli do smaku. Śliwki pokroić.
Przestudzoną kaszę razem z żółtkami utrzeć i dodać pokrojone śliwki. Dodać sztywno ubitą piane z białek, wymieszać, przełożyć do przygotowanej formy i zapiec w temperaturze 200 stopni około 20 minut. Podawać posypaną cukrem pudrem z cynamonem.
smaczny pomysł, zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuń