To ciasto zapewne każdy z Was zna :) Zarówno wygląd jak i smak wbija się w pamięć.
Zazwyczaj robiłam wersję kokosową, tym razem jednak zdecydowałam się na krem i ciasto bananowe. Zdecydowanie wolę tą wersję :)
Składniki:
20 dag margaryny
2 szklanki cukru pudru
3 jaja
2 szklanki mÄ…ki tortowej
1 szklanka musli
2 łyżeczki sody
2 łyżki przyprawy do piernika
1 szklanka suszonej żurawiny
6 dużych dojrzałych bananów
Wiórki kokosowe
TÅ‚uszcz o posmarowania blachy
Składniki na krem bananowy:
4 banany
½ litra Å›mietany kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietany fix ( usztywniacz do śmietany)
Wykonanie kremu bananowego:
Banany rozgniatamy widelcem, a schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i fixami, mieszamy dokładnie z rozgniecionymi bananami.
Składniki na polewę czekoladową:
½ kostki margaryny
3 łyżki cukru
5 łyżek kwaśnej śmietany
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki wody
1 łyżka kakao
Wykonanie polewy czekoladowej:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, margarynę roztapiamy z resztą składników, dodajemy dobrze wymieszaną żelatynę, razem zagotowujemy i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Pozostałe składniki:
1 opakowanie biszkoptów
50 ml wódki
rodzynki
Wykonanie:
Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym jajku, następnie kolejno resztę składników. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do ciasta. Blaszkę smarujemy tłuszczem, posypujemy wiórkami kokosowymi i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 minut.
Po wystudzeniu placka nakładamy krem bananowy, następnie układamy biszkopty moczone w alkoholu. Dodatkowo na każdym biszkopcie kładziemy po jednym rodzynku i polewamy lekko ciepłą polewą czekoladową. Całość wkładamy do lodówki.
Słyszałam o tym cieście, ale nigdy jeszcze go nie robiłam. Ta wersja bananowa bardzo mi się podoba, zapisuję!
OdpowiedzUsuń