Pizza domowa

Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy, więc nie wyobrażam sobie tego dnia bez choć jednego kawałka tego pysznego specjału ! :)

TrochÄ™ historii:

Domniema się, że potrawę pokroju pizzy podawali już starożytni Grecy- były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem i posypane ziołami. Następnie ok. 500 p.n.e. trafiły do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy (sos neapolitański)

Jednak pierwsza współczesna pizza powstaÅ‚a w 1889, kiedy do Neapolu przyjechaÅ‚a w odwiedziny królowa WÅ‚och MaÅ‚gorzata Sabaudzka wraz z mężem (Margherita i Umberto di Savoia). Ówczesny piekarz- Raffaele Esposito, przygotowaÅ‚ na jej cześć specjalnÄ… potrawÄ™ – pizzÄ™, w której podstawowymi skÅ‚adnikami byÅ‚y: pomidory, ser mozzarella i bazylia, reprezentujÄ…ce narodowe barwy WÅ‚och. Nazwano jÄ… margherita (na cześć imienia królowej) i do dziÅ› jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy.



Składniki:

2 i ½ szklanki mÄ…ki
1,5 łyżeczki drożdży
1 szklanka mleka
Odrobina oleju
½ Å‚yżeczki cukru
Szczypta soli
20 dag pieczarek
1 cebula
Puszka kukurydzy
1 papryka
20 dag wędliny
20 dag sera żółtego
Ketchup lub koncentrat pomidorowy
Zioła (oregano, majeranek)

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier, sól, zioła. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Do miseczki wsypujemy mąkę. Następnie wlewamy wcześniej przygotowane rozpuszczone drożdże do pojemnika z mąką, dodajemy łyżkę oleju i sól. Dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy ponownie na ok. godziny minut do wyrośnięcia.

Blachę smarujemy olejem, wykładamy ciasto i smarujemy ketchupem (lub koncentratem). Warzywa kroimy i podsmażamy na oleju z przyprawami. Następnie wykładamy na ciasto, posypujemy startym serem i zapiekamy ok. 40 minut w temp. 160 stopni.

Polecam także:

Pizza ziemniaczana
Pizzerinki- mini pizza z zawijanego ciasta drożdżowego

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz