Tym razem jednak oponki w nieco odmiennej wersji (bez twarogu)
Polecam także:
Pączki ziemniaczane
Składniki:
2 szklanki mąki tortowej
15 dag margaryny
2 łyżki śmietany
2 jaja
1 żółtko
5 dag drożdży
1 łyżka mleka
1 łyżka spirytusu lub octu
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypki
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem z cukrem i pozostawić do wyrośnięcia.
Składniki:
2 szklanki mąki tortowej
15 dag margaryny
2 łyżki śmietany
2 jaja
1 żółtko
5 dag drożdży
1 łyżka mleka
1 łyżka spirytusu lub octu
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypki
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem z cukrem i pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z margaryną, śmietaną, jajami, żółtkiem i spirytusem. Wyrobić ciasto, dodać wyrośnięty rozczyn i wyrobić bardzo dokładnie, następnie pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wykrawać kółka, a w nich otworki.
Smażyć na oleju z obydwu stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz