Bułeczki drożdżowe z soczewicą

Uwielbiam drożdżowe wypieki. Na nadchodzący weekend przygotowałam trochę smacznych bułeczek na słono- z soczewicą. Idealnie smakują z ciepłym barszczem.

Składnik na ciasto:

70 dag mąki
5 dag drożdży
3 jaja
1 żółtko
3 łyżki oleju
1 łyżka cukru
1 ½ szklanki mleka

Składniki na nadzienie:

20 dag czerwonej lub zielonej soczewicy
1 czerwona papryka
2 cebule
1 łyżka ketchupu
1 łyżka masła
sól
pieprz



Wykonanie:

Drożdże wymieszać z cukrem, kilkoma łyżkami mąki, mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do mąki dodać jaja roztrzepane z resztą mleka i solą do smaku. Wlać rozczyn, wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto. Dodać olej, wyrobić jeszcze przez chwilę i odstawić do wyrośnięcia. Ugotować soczewicę, odsączyć, a cebulę drobno posiekać i usmażyć na maśle z pokrojoną papryką.


Połączyć z soczewicą i dodać ketchup, następnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować i wyciąć szklanką krążki i na każdym położyć łyżkę nadzienia i zlepić. 


Bułeczki odstawić do wyrośnięcia, posmarować rozmąconym żółtkiem i piec przez 25 minut w temperaturze 190 stopni na blaszce wysmarowanej olejem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz